Πώς θα φτιάξετε ποπ κορν!!!

ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ POP CORN ΒΟΥΤΥΡΟΥ (ΚΛΑΣΙΚΟ)

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ο παρακάτω:

–          ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

–          ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ (Αν η μηχανή σας δεν διαθέτει αυτόματο σύστημα εισαγωγής λαδιού)

–          ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

–          ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟΥ

–          ΣΕΣΟΥΛΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Όλα τα παραπάνω συνήθως παρέχονται από τον προμηθευτή της μηχανής ποπ κορν και συνοδεύουν την μηχανή. Οι δοσομετρητές καλαμποκιού βουτύρου και μπαχαρικού είναι αντίστοιχοι της δυναμικότητας και του μεγέθους της κατσαρόλας της  μηχανής ποπ κορν. Η δυναμικότητα της κατσαρόλας έχει να κάνει με το μέγεθός της αλλά και με την ισχύ της αντίστασης που διαθέτει. Η δυναμικότητα στις κατσαρόλες των μηχανημάτων ποπ κορν δίδεται από τον κατασκευαστή τους, μετριέται συνήθως σε ουγγιές (oz) και δεν είναι τίποτε άλλο από το βάρος του καλαμποκιού που τοποθετούμε κάθε φορά στην κατσαρόλα ώστε να φτιάξουμε ποπ κορν εκφρασμένο σε ουγγιές (oz). oz = 28,35 γραμμάρια.

Δηλ.  σε ένα μηχάνημα που είναι 4 oz τοποθετούμε κάθε φορά 4 Χ 28,35 γραμ. (113,4 γραμ.) καλαμπόκι.

          σε ένα μηχάνημα που είναι 6 oz τοποθετούμε κάθε φορά 6 Χ 28,35 γραμ. (170,1 γραμ.) καλαμπόκι.

          σε ένα μηχάνημα που είναι 8 oz τοποθετούμε κάθε φορά 8 Χ 28,35 γραμ. (226,8 γραμ.) καλαμπόκι.           

          …….κ.ο.κ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ    

Τα απαιτούμενα υλικά για την παρασκευή και το σερβίρισμα του ποπ κορν είναι τα παρακάτω:

–          ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ  ειδικού τύπου για παρασκευή ποπ κορν.

–          POPPING FAT ή POPPING OIL που είναι το λιπαρό μέρος για την θερμική επεξεργασία του ποπ κορν.

–          POPPING SPICE ή POPPING SALT που είναι ειδικού τύπου μπαχαρικό (αντί του κοινού αλατιού).

–          KOYTIA POPCORN αν απαιτείται σερβίρισμα του προϊόντος.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

–          ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:  Η δόση του καλαμποκιού εξαρτάται από την δυναμικότητα της κατσαρόλας της μηχανής ποπ κορν και επεξηγήθηκε ήδη παραπάνω

–          POPPING FAT ή POPPING OIL: Η δόση των λιπαρών είναι σε αντιστοιχία με τη δόση του καλαμποκιού και προσδιορίζεται σε βάρος στο 1/3 του βάρους του καλαμποκιού. Δηλ. έστω Χ τα γραμμάρια του καλαμποκιού που τοποθετούμε σε κάθε κατσαρόλα για να φτιάξουμε ποπ κορν. Το βάρος του λιπαρού θα είναι σε γραμμάρια: Χ/3.

–          POPPING SPICE ή POPPING SALT Τα συγκεκριμένα υλικά χρησιμοποιούνται αντί του κοινού αλατιού και προσδίδουν στο ποπ κορν την απαιτούμενη αλμυρότητα καθώς και έξτρα άρωμα, γεύση & ελκυστικότερο χρωματισμό. Η αλμυρότητα είναι κάτι το οποίο είναι υποκειμενικό και δεν μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες αναλογίες όπως συμβαίνει με τα παραπάνω υλικά. Για να σας βοηθήσουμε σας προτείνουμε κάθε φορά που παρασκευάζετε ποπ κορν να τοποθετείτε:

  •          Μία κοφτή κουταλιά του γλυκού αν χρησιμοποιείτε μηχάνημα με κατσαρόλα 6 oz
  •          Μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού αν χρησιμοποιείτε μηχάνημα με κατσαρόλα 8 oz κ.ο.κ.

–          ΚΟΥΤΙΑ ΠΟΠ ΚΟΡΝ: Το υλικό κατασκευής τους θα πρέπει να είναι συμβατό και κατάλληλο ώστε να έρθει σε επαφή με το τρόφιμο. Τα δε μεγέθη τους ποικίλουν και εξαρτώνται από τη φύση του καταστήματος και το πελατολόγιο που απευθύνεται το κατάστημα.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για να παρασκευάσετε μία κατσαρόλα ποπ κορν:

–          Ανοίξτε τον διακόπτη θέρμανσης της κατσαρόλας και περιμένετε να προθερμανθεί η κατσαρόλα (περίπου 3,5 – 4 λεπτά).

–          Ανοίξτε το διακόπτη φωτισμού και θέρμανσης του θερμοθαλάμου. (Σε πολλά μηχανήματα η θέρμανση του θαλάμου της μηχανής και ο φωτισμός ανοίγουν με τον ίδιο διακόπτη. Σε άλλα όχι).

–          Ετοιμάστε τις δόσεις των υλικών τηρώντας πάντα τις προαναφερόμενες αναλογίες:

1 μεζούρα καλαμπόκι γεμάτη.

1 μεζούρα “popping fat” ή “popping oil” γεμάτη.

1 μεζούρα “popping spice” ή “popping salt” την οποία τη ρίχνετε μέσα στη μεζούρα του καλαμποκιού ώστε όταν ρίξετε τα υλικά αυτά να πέσουν ταυτόχρονα.

–          Αφού ζεσταθεί η κατσαρόλα ανοίξτε το διακόπτη ανάδευσης, ανασηκώστε το καπάκι της κατσαρόλας και ρίξτε τα υλικά σχεδόν ταυτόχρονα με την σειρά : popping fat– καλαμπόκι με popping spice και κλείστε τα καπάκια της κατσαρόλας. Τα πορτάκια της μηχανής σε όλη τη διαδικασία παρασκευής πρέπει να παραμένουν οπωσδήποτε ανοικτά.

–          Το καλαμπόκι μετά από λίγο (περίπου 1- 2 λεπτά) ξεκινάει να σκάει και το έτοιμο ποπ κορν γεμίζει αρχικά την κατσαρόλα και αφού την  γεμίσει εντελώς αναγκάζει τα καπάκια της κατσαρόλας να ανοίξουν και το επιπλέον ποπ κορν αρχίζει και πέφτει εντός του θερμοθαλάμου.

–          Αφού τελειώσει το σκάσιμο του καλαμποκιού (θεωρητικά το σκάσιμο θεωρούμε ότι έχει τελειώσει όταν μεταξύ των ήχων του σκασίματος μεσολαβεί χρονικό διάστημα 3-4 δευτερολέπτων ή μεγαλύτερο) ανατρέψτε την κατσαρόλα με το ποπ κορν από τη λαβή της ώστε να την αδειάσετε εντελώς από το έτοιμο ποπ κορν που βρίσκεται εντός αυτής.

–          Αν θέλετε την παρασκευή κι’ άλλης κατσαρόλας ρίξτε αμέσως τα επόμενα υλικά μέσα σ’ αυτή χωρίς αναμονή και επαναλάβετε την μέχρι τώρα διαδικασία πλην του σταδίου της προθέρμανσης.

–          Αν δεν επιθυμείτε την παρασκευή άλλης κατσαρόλας κλείστε τον διακόπτη θέρμανσης της κατσαρόλας 1 λεπτό πριν τελειώσει το σκάσιμο του καλαμποκιού της τελευταίας κατσαρόλας ώστε το υπόλοιπο καλαμπόκι να σκάσει με την ήδη υπάρχουσα θερμότητα της κατσαρόλας. (Αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο ζωής στην αντίσταση της κατσαρόλας σας.)

–          Κλείστε τον διακόπτη της ανάδευσης και τα πορτάκια της μηχανής.

–          Αφήστε τους διακόπτες της θέρμανσης του θερμοθαλάμου και του φωτισμού ανοιχτούς. Κάθε φορά που θέλετε να σερβίρετε ανοίξτε τα πορτάκια της μηχανής σερβίρετε αυτό που θέλετε και ξανακλείστε τα πορτάκια έτσι ώστε το ποπ κορν να παραμένει ζεστό.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

      Οι διακόπτες θέρμανσης και ανάδευσης να παραμένουν ανοικτοί μόνο στην περίπτωση της προθέρμανσης και όταν υπάρχουν υλικά στην κατσαρόλα. Στην αντίθετη περίπτωση προκαλείται καταστροφή της αντίστασης και πιθανώς πυρκαγιά.

Κατά την παρασκευή ποπ κορν οι πόρτες του μηχανήματος να παραμένουν ΠΑΝΤΑ ανοικτές.

Μην αγγίζετε με γυμνά ή βρεγμένα χέρια τα μεταλλικά μέρη της κατσαρόλας (κίνδυνος εγκαύματος & ηλεκτροπληξίας).

ΜΗΝ ΒΡΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΒΡΥΣΗ. ΜΗΝ ΤΗ ΒΥΘΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ Η ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΜΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ SERVICE. Σε περίπτωση βλάβης η MRPOPCORN διαθέτει τεχνικό τμήμα για την αποκατάσταση της βλάβης. 

Μην χρησιμοποιείτε τυχαία υγρά καθαρισμού για την καθαριότητα της κατσαρόλας. Μπορείτε να την καθαρίζετε εξωτερικά όταν είναι χλιαρή με στεγνό πανί ή χαρτί ή με εξειδικευμένα καθαριστικά. Μετά από κάθε καθαρισμό φροντίστε να απομακρύνετε από την μηχανή κάθε ίχνος καθαριστικού που μπορεί να έρθει σε επαφή με το τρόφιμο.  Το εσωτερικό της κατσαρόλας μπορείτε να το καθαρίζετε με το εξειδικευμένο καθαριστικό “HeatN’ Kleen” το οποίο θα το προμηθευτείτε από την MRPOPCORN. Απαιτείται καθημερινή καθαριότητα τόσο της κατσαρόλας όσο και ολόκληρου του μηχανήματος στο τέλος της ημέρας. Μην ξεχνάτε ότι το μηχάνημα του ποπ κορν παρασκευάζει τρόφιμο και θα πρέπει να πληρεί πάντα τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Τις ώρες μη λειτουργίας του καταστήματος αλλά και κατά τον καθαρισμό του μηχανήματος αποσυνδέστε το μηχάνημα από την τάση του ρεύματος.

Η πρίζα του μηχανήματος πρέπει να είναι ενισχυμένη και ασφαλισμένη με ρελέ ασφαλείας.

Μην πετάτε το εγχειρίδιο του μηχανήματος. Θα φανεί χρήσιμο στην τυχόν αντικατάσταση ανταλλακτικών.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΓΛΥΚΟ POP CORN ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ή ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ο παρακάτω:

–          ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

–          ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

–          ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

–          ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΗΣ CANDY POPPING SPICE

–          ΣΕΣΟΥΛΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ    

Οι γλυκές γεύσεις ποπ κορν που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΚΑΡΑΜΕΛΑ. Στη δημιουργία των γεύσεων συνεισφέρουν τα προϊόντα “CANDY POPPING SPICE CARAMEL” & “CANDY POPPING SPICE CHOCOLATE”.  Έτσι τα απαιτούμενα υλικά για την παρασκευή και το σερβίρισμα γλυκού  ποπ κορν είναι τα παρακάτω:

–          ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ειδικού τύπου για παρασκευή ποπ κορν.

–          POPPING FAT ή POPPING OIL, που είναι το λιπαρό μέρος για την θερμική επεξεργασία του ποπ κορν.

–          CANDY POPPING SPICE CARAMEL ή CANDY POPPING SPICE CHOCOLATE, που είναι ειδικού τύπου προϊόντα και θα προσδώσουν στο τελικό προϊόν τη γλυκιά γεύση της καραμέλας ή της σοκολάτας.

–          KOYTIA POP CORN αν απαιτείται σερβίρισμα του προϊόντος.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

–          ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:  Η δόση του καλαμποκιού εξαρτάται από την δυναμικότητα της κατσαρόλας της μηχανής ποπ κορν και επεξηγήθηκε ήδη παραπάνω.

–          POPPING FAT ή POPPING OIL: Η δόση των λιπαρών είναι σε αντιστοιχία με τη δόση του καλαμποκιού και προσδιορίζεται σε βάρος περίπου στα 3/5 του βάρους του καλαμποκιού. Π. χ σε κατσαρόλα μεγέθους 32 oz, προσθέτω 0,750 kg καλαμπόκι και 0,450 kg λιπαρή ύλη.

–          CANDY POPPING SPICE CARAMEL ή CANDY POPPING SPICE CHOCOLATEΗ δοσολογία των συγκεκριμένων υλικών είναι σε αντιστοιχία με τη δόση του καλαμποκιού και προσδιορίζεται σε βάρος στα 2/3 του βάρους του καλαμποκιού. Δηλ. αν είναι Χ τα γραμμάρια του καλαμποκιού που ρίχνουμε κάθε φορά στην κατσαρόλα τότε το βάρος του υλικού θα είναι 2Χ/3. Αν είναι επιθυμητή μία έντονη γλυκιά γεύση καραμέλας ή σοκολάτας μπορείτε την αναλογία αυτή να την υπερβείτε μέχρι του σημείου το βάρος του υλικού να εξισωθεί με το βάρος του καλαμποκιού.

–          ΚΟΥΤΙΑ ΠΟΠ ΚΟΡΝ: Το υλικό κατασκευής τους θα πρέπει να είναι συμβατό και κατάλληλο ώστε να έρθει σε επαφή με το τρόφιμο. Τα δε μεγέθη τους ποικίλουν και εξαρτώνται από τη φύση του καταστήματος και το πελατολόγιο που απευθύνεται το κατάστημα.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για να παρασκευάσετε μία κατσαρόλα γλυκού ποπ κορν:

–          Ανοίξτε τον διακόπτη θέρμανσης της κατσαρόλας και περιμένετε να προθερμανθεί η κατσαρόλα (περίπου 3.5 – 4 λεπτά).

–          Ανοίξτε το διακόπτη φωτισμού και θέρμανσης του θερμοθαλάμου. (Σε πολλά μηχανήματα η θέρμανση του θαλάμου της μηχανής και ο φωτισμός ανοίγουν με τον ίδιο διακόπτη. Σε άλλα όχι).

–          Ετοιμάστε τις δόσεις των υλικών τηρώντας πάντα τις προαναφερόμενες αναλογίες:

1 μεζούρα καλαμπόκι γεμάτη.

1 μεζούρα “popping fat” ή “popping oil” γεμάτη.

1 μεζούρα “candy popping spice caramel” ή “candy popping spice chocolate”.

–          Αφού ζεσταθεί η κατσαρόλα ανοίξτε το διακόπτη ανάδευσης, ανασηκώστε το καπάκι της κατσαρόλας και ρίξτε τα λιπαρά και εν συνεχεία το καλαμπόκι. Τα πορτάκια της μηχανής καθ’όλη τη διαδικασία παρασκευής πρέπει να παραμένουν οπωσδήποτε ανοικτά.

–          Περιμένετε για 1 λεπτό περίπου μέχρι την πλήρη τήξη του λιπαρού.

–          Προσπαθείστε να ρίξετε το “candy popping spice” ρίχνοντάς το σιγά – σιγά εντός της κατσαρόλας. Θα πρέπει να το έχετε ρίξει εντελώς 30 περίπου δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει να σκάει το ποπ κορν.

–          Το καλαμπόκι μετά από λίγο ξεκινάει να σκάει και το έτοιμο γλυκό ποπ κορν γεμίζει αρχικά την κατσαρόλα και αφού την  γεμίσει εντελώς αναγκάζει τα καπάκια της κατσαρόλας να ανοίξουν και το επιπλέον ποπ κορν αρχίζει και πέφτει εντός του θερμοθαλάμου.

–          Αφού τελειώσει το σκάσιμο του καλαμποκιού (θεωρητικά το σκάσιμο θεωρούμε ότι έχει τελειώσει όταν μεταξύ των ήχων του σκασίματος μεσολαβεί χρονικό διάστημα 3-4 δευτερολέπτων) ανατρέψτε την κατσαρόλα με το γλυκό ποπ κορν από τη λαβή της ώστε να την αδειάσετε εντελώς από το έτοιμο ποπ κορν που βρίσκεται εντός αυτής. Μην αφήνετε παραπάνω χρόνο το γλυκό ποπ κορν εντός της κατσαρόλας διότι αυτό θα καεί.

–          Αν θέλετε την παρασκευή κι’ άλλης κατσαρόλας ρίξτε αμέσως τα επόμενα υλικά μέσα σ’ αυτή χωρίς αναμονή και επαναλάβετε την μέχρι τώρα διαδικασία πλην του σταδίου της προθέρμανσης.

–          Αν δεν επιθυμείτε την παρασκευή άλλης κατσαρόλας κλείστε τον διακόπτη θέρμανσης της κατσαρόλας 1 λεπτό πριν τελειώσει το σκάσιμο του καλαμποκιού της τελευταίας κατσαρόλας ώστε το υπόλοιπο καλαμπόκι να σκάσει με την ήδη υπάρχουσα θερμότητα της κατσαρόλας. (Αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο ζωής στην αντίσταση της κατσαρόλας σας.)

–          Κλείστε τον διακόπτη της ανάδευσης και τα πορτάκια της μηχανής.

–          Το γλυκό ποπ κορν στον θερμοθάλαμο έχει δημιουργήσει συσσωματώματα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα διότι μετά το πέρας 1 λεπτού όταν το προϊόν κρυώσει τα συσσωματώματα σπάνε με την βοήθεια της σέσουλας σερβιρίσματος.

–          Αφήστε τους διακόπτες της θέρμανσης του θερμοθαλάμου και του φωτισμού ανοιχτούς. Κάθε φορά που θέλετε να σερβίρετε ανοίξτε τα πορτάκια της μηχανής σερβίρετε αυτό που θέλετε και ξανακλείστε τα πορτάκια έτσι ώστε το ποπ κορν να παραμένει ζεστό.

–          Η παρασκευή γλυκού ποπ κορν θα λερώσει την κατσαρόλα της μηχανής σας σε μεγαλύτερο βαθμό από την παρασκευή κλασικού ποπ κορν. Για τον λόγο αυτό η μηχανή σας χρειάζεται να καθαρίζεται επιμελώς. Ο τρόπος και η διαδικασία καθαρισμού καθώς και οι συμβουλές ασφαλούς χειρισμού είναι οι ίδιες με αυτές του κλασικού ποπ κορν και ήδη έχουν αναφερθεί παραπάνω.  

Καλή επιτυχία!!!!!

Μετάβαση στο περιεχόμενο