To nachos έχει την καταγωγή του από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και είναι μέρος της «Μεξικάνικης κουζίνας» καθώς συνοδεύει πολλά πιάτα των χωρών αυτών. Το nachos στην πραγματικότητα είναι τηγανισμένα chips με βάση το καλαμποκάλευρο στα οποία έχουν προστεθεί καρυκεύματα για εμπλουτισμό της γεύσης του και τρώγονται με την συνοδεία σάλτσας με βάση το τυρί (τσένταρ κατά προτίμηση) την τομάτα, την πιπεριά (jalapenos κατά προτίμηση) κ.λ.π. Στην ουσία όταν μιλάμε για νάτσος πρέπει να το διαχωρίζουμε στα δύο βασικά συστατικά του δηλ. στα nacho chips και την συνοδευτική σάλτσα που θα τα πλαισιώσει γευστικά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα nacho chips σερβίρονται από μόνα τους χωρίς την συνοδεία σάλτσας.
Το nachos σαν προϊόν ενώ στο εξωτερικό είναι πολλά έτη γνωστό, στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή του ευρέως από το 1995 και μετά, με την τοποθέτησή του κυρίως σε κυλικεία κινηματογράφων, bars και εστιατόρια μεξικάνικης κουζίνας.